wtorek, 29 stycznia 2013

FRANCUSKIE ŚLIMACZKI






Czyli zawijańce z bananellą Gruszki z fartuszka :)

Polecam Wam wypróbować, prościutkie, tanie i bardzo szybkie :)

"Składniki:

- nieco ponad pół mlecznej czekolady Wedla (około 60g)
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 2 banany
- pół łyżeczki cynamonu
- dwie czubate łyżki cukru pudru


Banany pokroić, wrzucić do rondelka, przysypać cukrem pudrem oraz cynamonem i od czasu do czasu mieszając pozwolić im zmięknąć i trochę się “rozciapać”. Najlepiej trzymać banany pod przykryciem, zmiękną szybciej. Bananową masę zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, do całkowitego rozpuszczenia, a nastepnie zmiksować na wysokich obrotach na możliwie jak najgładszą masę. Arkusz ciasta posmarować otrzymanym kremem, zawinąć w rulon i pokroić na kawałki o szerokości około 1 cm. Układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-45 minut."



Spróbujcie :)

3 komentarze: