poniedziałek, 19 listopada 2012

SOJOWE MIELONE


Na ok. 10 sztuk potrzebujemy:
* opakowanie granulatu sojowego
* średnia cebula
* 2 ząbki czosnku
* oliwa do smażenia
* jajko (myślę że sprawdzi się w wersji wegan olej jako zamiennik)
* 3 łyżki byłki tartej (+do obtaczania)
* 4-5 pieczarek
* łyżeczka słodkiej papryki
* łyżeczka ziół prowansalskich
* pół łyżeczki majeranku
* ćwiartka łyżeczki garam masali
* łyżeczka świeżego koperku
* kostka warzywna
* pieprz
* sól

Granulat gotujemy wg opakowania z kostką warzywną, odcedzamy, zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie siekamy cebulę, kroimy pieczarki. Smazymy na złoto cebulę, dodajemy pieczarki, pod koniec smazenia ścieramy na patelnie czosnek. Zdejmujemy z ognia i dajemy do miski, dodajemy granulat sojowy, jajko (od szczęśliwej kury!), przyprawy, bułkę tartą, mąkę, dobrze mieszamy. Formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smazywy na rozgrzanej oliwie.

My jedliśmy z surówkami i ziemniaczanym puree.

3 komentarze:

  1. "jajko (myślę że sprawdzi się w wersji wegan olej jako zamiennik)" jako emulgator sprawdza się również odrobina mąki ziemniaczanej.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyjdą pieczone?:)

    OdpowiedzUsuń