poniedziałek, 3 września 2012

TARTA 4 SERY ZE SZPINAKIEM




Na pewno nie jest to danie dietetyczne, ale jakie dobre! Zresztą, jest coś mającego w sobie tyle sera co nie jest dobre?


Potrzebujemy:
* opakowanie ciasta francuskiego
* 125g sera mozarella
* 80g sera camembert naturalnego
* 100 g śmietankowego serka topionego
* 130 g sera feta
* paczka świeżego szpinaku
* 5 jajek
* 100 ml śmietany 12%
* półtora łyżeczki posiekanej świeżej bazylii (ew. łyżeszka suszonej)
* szczypta soli i pieprzu
* masło do smażenia (ew. oliwa/olej)
* tłuszcz i mąka/bułka tarta do smarowania formy


Kroimy sery w kostke (oprócz topionego), odkładamy na bok.
Siekamy umyty szpinak i smażymy do miękkości na maśle, dodajemy serek topiony i mieszamy do uzyskania 'sosu', odstawiamy.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i przyprawy. Mieszamy do jednolitej konsystencji. Dodajemy  pokrojone sery oraz szpinak z serem topionym, mieszamy. Schlodzone ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką. Formę natłuszczamy, wysypujemy mąką lub bułka tartą i wyskładamy ciastem dokaldnie dociskając do dna i brzegów formy. Za pomoca wałka usuwamy nadmiar ciasta. nakłuwamy dno widelcem, wylewamy mase.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170-180*C przez 25-30 minut.


7 komentarzy:

  1. ooo robi wrażenie, szpinak z serem, zawsze jest najlepszym połączeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłem wytrawnej tarty ,a tak bardzo bym chciał! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się super, ser i szpinak to pyszne połączenie, a u Ciebie aż 4 rodzaje sera, pycha, a ciasto francuskie fajne jest w dietetycznej wersji Linessa z lidla:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam właśnie taką wersję, ale czy jest ona podobna do wersji zwykłej smakowo? Co w niej jest takiego light? Próbowałaś? Czesto niestety w produkrach light wartościowe składniki sa wymieniane na bezwartościowe, ale niskokaloryczne.

      Usuń
  4. Widziałam właśnie taką wersję, ale czy jest ona podobna do wersji zwykłej smakowo? Co w niej jest takiego light? Próbowałaś? Czesto niestety w produkrach light wartościowe składniki sa wymieniane na bezwartościowe, ale niskokaloryczne.

    OdpowiedzUsuń