środa, 5 września 2012

TORT CHMURKA

Tort zrobiłam na roczek brata, żałuję, ze nie mam zdjęć po przekrojeniu. Wierzch bardzo gęsty, utrzymuje cały czas taki krztałt jaki zrobimy. :) przepis pochodzi z książki 'Czekolada', oczywiście zmodyfikowałam go lekko po swojemu.

Potrzebujemy:
* 100g mlecznej czekolady
* 250g mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 225g masła
* 400g ciemnego cukru
* nasiona z 1 laski wanilii (ew. łyżeczka esencji waniliowej)
* 3 jajka
* 125ml maślanki
* 225ml wrzącej wody
* dżem pomarańczowy

Lukier:
* 300g cukru pudru
* 2 białka
* 1,5 łyżki soku z cytryny
* 4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
* do zdobienia kandyzowane skórki owocowe

Dwie formy o średnicy 20cm wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę roztapiamy w rondelku.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę.
W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy wanilię i wbijamy po jednym jajku starannie rozcierając masę. Jesli masa się źle rozciera dodajemy odrobinę maki i dobrze mieszamy. Doleway do masy stopioną czekoladę, mieszamy. Wsypujemy stopniowo mąkę, następnie wlewamy maślankę i dokładnie mieszamy.
Przelewamy mase do form wygładzając wierzch. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 30 minut, jezli ciasto ugina się przy dotykaniu pieczemy dalej do suchego patyczka. Zostawiamy w formie ok 5 minut do przestudzenia, następnie wyjmujemy i studzimy całkowicie na kratce.
Składniki lukru wkładamy do dużej miski umieszczonej nad garnkiem z wrzącą wodą. ubijamy mikserem aż mocno zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dalej miksujemy do ostygnięcia.
Sklejamy dwa plastry ciasta niewielką ilością dżemu, lukrujemy zdobiąc nożem boki i wierzh ciasta. Posypujemy skórkami, aczkolwiek i bez tego wygląda miło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz