środa, 15 sierpnia 2012

WEGAŃSKA ZUPA POMIDOROWA Z PIECZONĄ PAPRYKĄ


To zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup, jest odpowiednio gęsta, pożywna i ostra (jeżeli nie przepadacie, wystarczy dac mniej chilli). Idealnie rozgrzewa! Smaczna z ryżem, jak i bez niego :)


Potrzebujemy:
* 2 duże czerwone papryki
* puszkę pomidorów bez skórki
* małą puszkę koncentratu pomidorowego
* 1 średnią cebulę
* 3 duże ząbki czosnku
* 1 dużą marchewkę
* kawałek korzenia pietruszki
* kawałek selera
* 1 kostkę rosołową warzywną
* oliwę (ja używałam oleju po suszonych pomidorach)
* woreczek (lub 100g w formie sypkiej) brazowego ryżu
* sól, pieprz
* szczyptę cynamonu
* po płaskiej łyżeczce kurkumy, tymianku, oregano i suszonej papryczki chilli

Papryki kroimy na ćwiartki wycinając nasiona i białe części. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego na 200-220* na ok 20 minut - musicie obserwować, skórka musi się przypalić, im więcej czarnego koloru na niej tym lepiej. Wyjmujemy i przekładamy je do foliowej siatki, szczelnie zawiązujemy, czekamy aż przestygnie na tyle, aby nam nie parzyć rąk. W tym czasie kroimy drobno cebulę i czosnek, marchew, seler i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach. Wracamy do papryki, powinna teraz z nej ładnie odchodzić skórka, zdejmujemy całą i kroimy paprykę w kosteczkę. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę z czosnkiem, gdy się zeszkli dodajemy ok 1250ml wody i kostke warzywną. Pomidory bez skórki kroimy i dodajemy. W tym czasie przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu ryż; startą marchew, pietruszkę i seler podsmażamy i dodajemy do zupy. Całość gotowania zajmie nam ok. 40 minut-godziny. Na ok 20 minut przed końcem dodajemy pokrojoną paprykę, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Tuż przed samym końcem dodajemy ugotowany ryż.

2 komentarze: