wtorek, 14 sierpnia 2012

FASOLOWE BURGERY




na ok 8-10 sztuk potrzebujemy:
*puszkę czerwonej fasoli
*2-3 kromki chleba tostowego
*2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
*małą cebulkę
*2 ząbki czosnku
*kilka pieczarek
*oliwę
*jajko
*bułkę tartą
*pieprz sól - do smaku
*szczyptę suszonej papryki chilli
*niewielką łyżeczkę mieszanki przypraw do mięsa mielonego
*odrobinę kurkumy

dodatkowo:
*dowolne warzywa i dodatki (u mnie pomidor bez skórki, mieszanka sałat z rukolą, cebula i zielony ogórek oraz ser żółty)
*bułki (tu wybrałam zdrowszą wersję - bułki 'fitness'

Fasolę odcedzamy i rozgniatamy widelcem na papkę, wkruszamy chleb. Cebulę, czosnek siekamy i podsmażamy, po chwili dodajemy pokrojone drobno pieczarki, zdejmujemy z ognia i dodajemy do fasoli. dodajemy przyprawy i bułkę tartą, mieszamy dokładnie. Formujemy burgery, obtaczamy w jajku, w bułce tartej i smażymy na tłuszczu. Próbowałam również opcji WEGAN bez obtaczaniu w jajku - da się ;)
Najlepiej smakują oczywiście w połączeniu z ulubionymi warzywami i sosem - ostatnio jedliśmy z sosem curry.

2 komentarze: