wtorek, 18 lutego 2014

KOTLETY KALAFIOROWO-ZIEMNIACZANE Z GROSZKIEM


Kotlety postały w wyniku redukcji zawartości lodówki ;) Nie wiem po co dodałam jajko, uważam, ze jest zbędne, a jeśli mogę, to unikam.

potrzebujemy:
* mały kalafior
* 3 duże ziemniaki
* pół puszki groszku
* łyżeczka czosnku suszonego (lub jeden ząbek)
* dwie łyżeczki papryki słodkiej
* 2 cebule
* 1 jajko od kury z wolnego wybiegu
* bułka tarta
* olej do smażenia
* pierz, sól
* trochę koperku, ja mam mrożony

Ziemniaki i kalafior gotujemy, odcedzamy, dusimy na puree. Smażymy na patelni posiekaną cebulę. Dodajemy do naszego puree przyprawy, ewentualne jajko, koperek, cebulę, bułkę tartą (dodajemy jej tyle, aby kotlety miały wygodną do formowania konsystencję i nie rozpadały się podczas smażenia, sporo), dokładnie mieszamy. Dodajemy groszek, mieszamy delikatnie. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej, smażymy. Po schowaniu masy do lodówki na drugi dzień kotlety z niej wyszły równie dobre.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz